11.2 C
Amsterdam

Niet-westerse journalisten hekelen ‘racistische Oekraïne-verslaggeving’

Lees meer

Terwijl de oorlog in Oekraïne de vijfde dag ingaat, is er op sociale media ophef over uitspraken door sommige westerse verslaggevers.

‘Met alle respect: Oekraïne is geen Irak of Afghanistan, dit is een relatief beschaafd en relatief Europees land (…) waar je dit niet zou verwachten’, zei verslaggever Charlie D’Agata van de Amerikaanse zender CBS in Kiev.

En zijn Amerikaanse NBC-collega Kelly Cobiella van NBC beschreef de reden van de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen in Polen als volgt: ‘Dit zijn geen vluchtelingen uit Syrië, dit zijn witte, christelijke vluchtelingen die op ons lijken.’

Veel twitteraars, voornamelijk met een niet-westerse achtergrond, reppen over ‘racistische verslaglegging’. Het narratief van D’Agata en Cobiella: Oekraïners lijken ‘op ons’ en daarom zou deze oorlog ‘nu zo schokkend zijn’, stellen deze twitteraars vast. Het zou de dehumanisering van niet-witte, niet-Europese mensen aanwakkeren.

Vergelijkbare woorden werden door meer westerse journalisten gebruikt. Zoals dat Oekraïne ‘geen derdewereldland [is], dit is Europa’, werd de ander ‘emotioneel’, omdat ‘blonde Europeanen met blauwe ogen worden gedood’ en een ander dat ‘Oekraïne een Europees land is, waar mensen Netflixen en op Instagram zitten’.

Inmiddels heeft de Arabische en Midden-Oosterse Journalisten Vereniging (AMEJA) een statement naar buiten gebracht waarin alle nieuwsorganisaties worden oproepen bedachtzaam te zijn tegen ‘impliciete en expliciete vooroordelen’.

‘Alleen al de laatste paar dagen hebben we vele voorbeelden van racistische verslaglegging waargenomen die meer belang lijkt te hechten aan deze oorlogsslachtoffers boven andere slachtoffers van oorlog,’ aldus AMEJA.

De Amerikaanse journalist D’Agata heeft inmiddels excuses gemaakt voor zijn woorden: ‘Ik heb op een manier gepraat waar ik spijt van heb. Wat ik probeer te benadrukken is dat de oorlog die nu in Oekraïne woedt het land zelf niet eerder heeft meegemaakt in recente jaren’.

- Advertentie -