11.3 C
Amsterdam

Nieuw: antikoloniale kalender vol islamitische opstandelingenleiders

Lees meer

Een Britse stichting hoopt moslimhaat te bestrijden met een kalender waarop het islamitische opstandelingenleiders herdenkt die streden tegen het kolonialisme.

Onder meer Mohammed Abdelkrim el Khattabi, leider van de Riffijnse opstand in Noord-Marokko tegen de Spaanse en Franse koloniale overheersers, heeft een prominente plek op de kalender.

Ook vraagt de kalender aandacht voor islamitische Indiërs die de wapens oppakten tegen de Britse koloniale overheersers. De hindoe-nationalistische regering van premier Narendra Modi heeft onlangs besloten om de namen van 387 omgekomen strijders van de Malabar-opstand van 1921 te verwijderen uit de overheidsannalen, omdat dit moslimstrijders waren.

De kalender is een initiatief van Strive UK, een Britse moslimorganisatie voor de Indiase islamitische gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk.

Met deze kalender verzet Strive UK zich ‘tegen historisch geheugenverlies, toenemende islamofobie over de hele wereld en een strijd tegen de poging om moslims uit de geschiedenis en de publieke sfeer te weren’, zeg de stichting tegen de Turkse staatszender TRT.

- Advertentie -