18.8 C
Amsterdam

Nieuw: Marokkaanse kunst in Cobra Museum, met Benali als conservator

Lees meer

De Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali wordt gastconservator in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Voor de tentoonstelling Het Andere Verhaal zijn de werken van veertig Marokkaanse kunstenaars naar Nederland gebracht.

Doel van de tentoonstelling is om een beeld te geven van de ontwikkeling van de moderne kunst in Marokko van 1956, het jaar dat het koninkrijk onafhankelijk werd, en nu.

Benali neemt de bezoeker mee op reis rondom thema’s als dekolonisatie, spiritualiteit, gender en migratie, aldus het Cobra Museum. Doel is om een ‘ander’ Marokko te laten zien.

Marokkaanse kunst bood Franse kunstenaars als Henri Matisse en Eugène Delacroix inspiratie. Marokkaanse kunstenaars werden op hun beurt geïnspireerd door westerse kunst: de Duitse Bauhausbeweging en de Amerikaanse Popart. De Marokkaanse kunstpionier Jilali Gharbaoui liet zich inspireren door de Nederlandse Cobra-kunstenaar Karel Appel. Zij ontmoetten elkaar in 1962.

Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuw boek van Abdelkader Benali: een onderzoek naar 75 jaar Marokkaanse moderne kunst.

Tijdens de ramadan, die dit jaar de gehele maand april beslaat, wil het Cobra Museum tevens de iftar verzorgen. De iftar is de maaltijd waarmee dagelijks na zonsondergang het vasten wordt verbroken.

De tentoonstelling is vanaf aankomende vrijdag tot 18 september te zien.

- Advertentie -