14.5 C
Amsterdam

Nieuw voor anti-Pieten: chatbot die leert hoe je je koppige oom overtuigt

Lees meer

Nederland Wordt Beter, de antiracistische stichting van Kick Out Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie, heeft een chatbot gelanceerd voor ‘constructieve gesprekken over Zwarte Piet’.

Jerry Afriyie kondigde dit gisteren aan op zijn Facebookpagina. De chatbot helpt tegenstanders van Zwarte Piet om tegenwerpingen te formuleren tegen de argumenten van de ooms en tantes, opa’s en oma’s, vrienden, collega’s, buren en ouders die nog wel vinden dat Piet zwart moet blijven.

Gebruikers kunnen op de chatbot hun argumenten voor het behoud van Zwarte Piet invoeren en krijgen dan een kort en informatief antwoord, eventueel aangevuld met links naar bronnen of meer informatie.

‘Zo steunt de bot gebruikers bij het lastige gesprekken en verschaft de bot informatie’, schrijft Afriyie. De chatbot zit op de Messenger-functie van de Facebookpagina Zwarte Piet is Racisme, die onderdeel uitmaakt van de Stichting Nederland Wordt Beter.

Jerry Afriyie is blij met deze chatbot, zo laat hij weten: ‘Omdat veel mensen die voor verandering van zwarte piet zijn de drogredenen van pro-zwarte pieters vrezen, is het soms moeilijk het gesprek aan te gaan. Dit initiatief is er om die mensen te helpen een inhoudelijk gesprek aan te gaan én natuurlijk voor de nieuwsgierige en geïnteresseerde tegenstanders van verandering. Wij hopen dat voorstanders van verandering zich met hulp van deze tool niet langer afzijdig houden van het debat en de dialoog aangaan met hun dierbaren en omgeving.’

Er is ook een praktische reden geweest om de tool te ontwikkelen, vertelt de KOZP-activist. Het helpt de moderators van Nederland Wordt Beter te ontlasten van de vele gesprekken die ze dag en nacht voeren.

- Advertentie -