19.2 C
Amsterdam

Nieuw: opleiding voor gevluchte wiskundedocenten in Utrecht

Lees meer

Aan de Hogeschool Utrecht worden vanaf nu gevluchte wiskundedocenten bijgeschoold, zodat ze straks ook in Nederland voor de klas kunnen staan.

Vluchtelingenwerk en de Vereniging van Wiskundeleraren hebben de handen ineen geslagen. Vluchtelingenwerk ziet statushouders graag doorstromen op de arbeidsmarkt, de Vereniging van Wiskundeleraren wil graag het lerarentekort dringen. Op dit moment zijn er te weinig wiskundedocenten.

De eerste lichting wordt bijgeschoold in anderhalf jaar tijd. De bedoeling is dat de docenten in spé stage gaan lopen op scholen in het Gooi.

‘Wij organiseren dat regionaal voor hen, maar natuurlijk kunnen de docenten straks overal in het land aan de slag’, vertelt projectleider Inke Logtenberg aan AD Utrecht. ‘We zijn al blij dat we een start kunnen maken en we hopen dat bijvoorbeeld Utrecht en ook andere regio’s in het land zich aansluiten.’

De wiskundedocenten in spé zijn op een Pool na allemaal Turks. Ze zijn uit Turkije gevlucht na de mislukte coup tegen president Erdogan, waar de Gülenbeweging de schuld van heeft gekregen. De wiskundedocenten zijn sympathisanten van deze beweging en werden daarom vervolgd.

‘Eén heeft daarvoor zelfs in de gevangenis gezeten’, zegt Logtenberg. ‘Om die reden is hij tenslotte naar Nederland gevlucht. Hier kunnen ze bijdragen aan de oplossing van een lastig probleem, namelijk voldoende leerkrachten voor de klas krijgen die wiskunde geven.’

- Advertentie -