11.9 C
Amsterdam

Nieuw: ramadan-infopakket voor moslims met diabetes

Lees meer

Aangezien komende ramadan ook weer veel moslims met diabetes meedoen, hebben het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en de Belgische Diabetes Liga voor hen een ‘visuele educatiemap’ gelanceerd. Dat meldt de Zeeuwse krant PZC.

Over twee maanden begint de ramadan alweer. Miljoenen moslims zullen dan van zonsopgang tot zonsondergang niks eten of drinken. Hoewel een moslim met diabetes vrijgesteld is van vasten tijdens de ramadan, doen veel moslims met diabetes toch mee. Dit kan tot gezondheidsproblemen leiden.

De map behandelt terugkerende vragen tijdens de ramadan, aldus initiatiefnemer en ZNA-diëtiste Malika el Moussaoui.

El Moussaoui: ‘Kennis van zowel diabetes als de ramadan is voor veel zorgverleners niet vanzelfsprekend. Om deze doelgroep kwalitatieve zorg te bieden, is inzicht nodig in hun culturele en religieuze achtergronden. Daarnaast bemoeilijken taalbarrières soms een doeltreffende educatie.’

De educatiemap geeft zorgverleners handvaten om jet onderwerp ramadan bespreekbaar te maken bij patiënten. ‘Er komen verschillende aspecten aan bod, zoals de medische en islamitische beoordeling voor deelname aan de ramadan, mogelijke complicaties, het medicatiebeleid, de voeding, lichaamsbeweging en glucosemetingen tijdens het vasten.’

Bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders komt diabetes relatief vaker voor dan bij autochtone Nederlanders. De map is gratis te downloaden via deze link.

- Advertentie -