12 C
Amsterdam

‘Nieuw vluchtelingenrecord, 110 miljoen mensen nu wereldwijd op de vlucht’

Lees meer

Door de oorlog in Oekraine en Sudan en de aanhoudende crisis in Afghanistan zijn er nu meer vluchtelingen dan ooit. Ruim 110 miljoen mensen moesten huis en haard verlaten, volgens nieuwe cijfers van de VN.

Ongeveer 19 miljoen mensen werden vorig jaar gedwongen te vluchten, de grootste jaarlijkse stijging ooit. Hierdoor steeg het totaal eind vorig jaar tot 108,4 miljoen. Door de oorlog in Soedan is dat aantal sindsdien gestegen naar ten minste 110 miljoen.

Het totale aantal omvat zowel mensen die veiligheid zoeken in hun eigen land als mensen die de grens zijn overgestoken. Het is volgens de VN steeds moeilijker om oplossingen te bedenken voor deze mensen. ‘We bevinden ons in een zeer gepolariseerde wereld, waar internationale spanningen doorwerken in humanitaire kwesties’, aldus Filippo Grandi, chef bij het vluchtelingenagentschap van de VN (UNHCR).

Voor het Syrië-conflict in 2011 waren er ongeveer 40 miljoen vluchtelingen en intern ontheemden, een aantal dat ongeveer twintig jaar stabiel was gebleven. Maar sindsdien is het aantal elk jaar gestegen.

Van het totale aantal vluchtelingen en mensen die internationale bescherming nodig hebben, kwam ongeveer de helft uit slechts drie landen: Syrië, Oekraïne en Afghanistan, aldus het rapport.

Eind 2022 waren er nog 11,6 miljoen Oekraïners ontheemd, waarvan 5,9 miljoen in eigen land en 5,7 miljoen overzee.

Grandi uitte verder zijn bezorgdheid over landen die strengere regels invoeren voor het toelaten van vluchtelingen en die push-backs uitvoeren.

- Advertentie -