20.7 C
Amsterdam

Nieuw-Zeeland scherpt wetten tegen haatzaaien aan, verhoogt straffen

Lees meer

De regering van Nieuw-Zeeland kondigt aan wetten tegen haatzaaien aan te scherpen en straffen voor het aanzetten tot haat en discriminatie te verhogen. Dit doet de regering in reactie op de extreemrechtse aanslag in Christchurch van twee jaar geleden, waarbij 51 moslims omkwamen.

De aanslag van Brenton Tarrant, die zich liet inspireren door de Noorse extreemrechtse terrorist Anders Breivik, leidde tot de instelling van een groot onderzoek naar de gebeurtenissen door een staatscommissie. De regering neemt de aanbevelingen van deze commissie nu over.

In het wetsvoorstel van de regering zal een persoon die ‘opzettelijk haat aanwakkert, dit in stand houdt of normaliseert’ de wet overtreden als hij dat zou doen door te dreigen, op een agressieve of beledigende manier, inclusief het oproepen tot geweld.

De straf voor dergelijke overtredingen wil de regering verhogen tot maximaal drie jaar gevangenisstraf of een boete van omgerekend 29.000 euro. Nu ligt de straf nog op 3 maanden gevangenisstraf, of  omgerekend 4.000 euro.

Het wetsvoorstel wil ook transseksuele, genderdiverse en interseksuele mensen beschermen tegen discriminatie. De huidige wetten in Nieuw Zeeland zijn alleen nog gericht op uitingen die vijandigheid opwekken tegen een persoon of groep op grond van kleur, ras of etniciteit.

- Advertentie -