16.4 C
Amsterdam

‘Nieuwe ambassade VS in Jeruzalem komt op gestolen Palestijnse grond’

Lees meer

De nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem zal worden gebouwd op een perceel dat voor 1948 eigendom was van Palestijnen en daarna door Israël werd geconfisqueerd, blijkt uit archiefdocumenten. Dit meldt de nieuwssite Middle East Eye.

In 2018 nam oud-president Donald Trump het omstreden besluit om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem en Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. De ambassade komt in het Allenby Complex in het zuiden van Jeruzalem. Op dit moment is de Amerikaanse ambassade nog tijdelijk gevestigd in de wijk Arnona in Jeruzalem.

Uit de archiefdocumenten, opgeduikeld door de in Amerika gevestigde NGO Adalah, blijkt dat de nieuwe ambassade op een perceel zal komen te staan dat tot 1948 eigendom was van vijf Palestijnse families. Die verhuurden hun eigendommen tijdelijk aan het Britse mandaat, dat een militaire basis op de plek vestigde.

In 1948 kwamen naar schatting 15.000 Palestijnen om en raakten er zo’n 750.000 ontheemd na aanvallen van Israëlische milities, in wat Israëliërs een onafhankelijkheidsoorlog noemen en Palestijnen de ‘Nakba’ – grote ramp. Ook de eigenaren van de militaire basis werden vluchtelingen. Hun grond werd in 1950 geconfisqueerd door Israël via een nieuwe eigendomswet.

Onder de nazaten van de oorspronkelijke eigenaren bevinden zich Palestijnen die in Oost-Jeruzalem wonen en Amerikaanse burgers, waaronder de beroemde historicus en professor Rashid Khalidi. Hij zegt dat Amerika ‘actief inbreuk maakt op de eigendomsrechten van de legitieme eigenaren van deze bezittingen, waaronder veel Amerikaanse burgers’.

NGO Adalah roept Israël op om de percelen terug te geven en overlegt met erfgenamen van de voormalige erfgenamen over het nemen van juridische stappen om het perceel terug te krijgen.

- Advertentie -