14.9 C
Amsterdam

Nieuwe beurs voor journalisten om vermoorde Abu Akleh te eren

Lees meer

Twee jaar na de moord op de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh is er een beurs geïntroduceerd onder het motto ‘journalistiek is geen misdaad’.

De Shireen Abu Akleh stichting geeft journalisten de specifieke opdracht het leven van de vermoorde Palestijnse journalist te eren door het wereldkundiger te maken. Zo meldt de nieuwssite Arab News.

Twee jaar geleden werd de beroemde Palestijnse journalist doodgeschoten door het Israëlische leger, toen ze verslag deed van een Israëlische inval bij een vluchtelingekamp op de Westelijke Jordaanoever.

Akleh droeg een vest waar duidelijk ‘press’ op stond. Desondanks viel ze ten prooi aan een Israëlische kogel. De Israëlische autoriteiten ontkenden eerst dat zij het noodlottige schot hadden gelost, en beschuldigden Palestijnse militanten. Maar na uitvoerige reconstructies van onder meer de New York Times bleek het schot inderdaad van Israëlische kant te zijn gelost. Er zou onderzoek worden gedaan naar het incident, maar de Israëlische daders bleven onbestrafd.

‘Het voelt als gisteren, maar tegelijk ook zo lang geleden’, vertelt Lina Abu Akleh, de nicht van Shireen en medeoprichter van de nieuwe stichting aan Arab News. Ze wil met haar nieuwe stichting jonge journalisten de kans geven zich te ontwikkelen, en ook het levensverhaal van haar tante eren. ‘Mensen moeten weten wie Shireen was en waar ze voor stond als Palestijns-Amerikaanse journalist en vrouw’.

De stichting richt zich op het empoweren van de Arabische gemeenschap door ze in aanraking te brengen met journalistieke mogelijkheden als carrière. Er zijn overigens meerdere universiteiten en organisaties die cursussen en beurzen aanbieden na Shireens dood, zoals de Yarmouk Universiteit in Jordanië.

- Advertentie -