23.3 C
Amsterdam

Nieuwe Britse leiders herzien mogelijk Israël-standpunt

Lees meer

Het Verenigd Koninkrijk overweegt beperkingen op de wapenverkoop aan Israël in te voeren. Ook zal de Britse regering mogelijk haar bezwaar intrekken tegen ICC’s arrestatiebevel tegen een aantal Israëlische leiders.  

Goed geïnformeerde bronnen binnen de Labour Party bevestigen tegenover de website Middle East Eye dat er binnenkort beperkingen op de verkoop van offensieve wapens aan Israël zullen worden aangekondigd. Maar een volledige opschorting van wapenexporten naar Israël zit er waarschijnlijk niet in.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy is een onderzoek gestart naar de naleving van internationaal humanitair recht door Israël.

Sinds oktober 2023 heeft het Verenigd Koninkrijk, toen nog geregeerd door de Conservatieve Partij, meer dan 100 exportvergunningen voor wapens en militair materieel aan Israël goedgekeurd. Dit betrof onder andere apparatuur die mogelijk bij offensieve operaties in Gaza wordt gebruikt. Mensenrechtenorganisaties en maatschappelijke groeperingen vinden dat de Britse regering moet stoppen met de wapenverkoop aan Israël, omdat het anders medeplichtig is aan Israëlische oorlogsmisdaden tegen het Palestijnse volk.

Ook lijkt Labour bereid om niet langer bezwaar aan te tekenen tegen het ICC-arrestatiebevel tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, ondanks eerdere druk van de Verenigde Staten om dit niet te doen. Het International Criminal Court (ICC) oordeelde onlangs dat de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied onrechtmatig is, wat aanleiding gaf tot nieuwe oproepen om de wapenverkoop aan Israël te herzien.

De Labour-regering staat onder druk om haar Palestina-standpunt te verduidelijken. Dit is extra urgent geworden na de Lagerhuisverkiezingen van 4 juli. Labour verloor enkele kiesdistricten, waar onafhankelijke, pro-Palestijnse kandidaten in het parlement werden verkozen. Een van hen is Jeremy Corbyn, die van 2015 tot 2019 partijleider was en zeer populair is onder principieel linkse kiezers en moslims. Sinds het begin van de Israëlische agressie tegen Gaza op 7 oktober 2023 zijn meer dan 39.000 Palestijnen omgekomen, waaronder vele vrouwen en kinderen. Mogelijk ligt het dodental nog veel hoger, omdat er waarschijnlijk duizenden doden onder het puin liggen die nog niet zijn geteld.

- Advertentie -