Drie wetenschappers betogen in een artikel in medisch tijdschrift The Lancet dat de oorlog in Gaza in werkelijkheid aan meer dan 186.000 Palestijnen het leven heeft gekost.
Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft 38.153 doden geteld sinds het begin van de oorlog in oktober 2023. Volgens wetenschappers Rasha Khatib, Martin McKee en Salim Yusuf is dit cijfer echter een onderschatting van het werkelijke aantal doden, dat waarschijnlijk vele malen hoger ligt. Er liggen namelijk nog duizenden mensen onder het puin, die nog niet gevonden en begraven zijn.

Daarnaast sterven er steeds meer Palestijnen in Gaza aan de indirecte gevolgen van de Israëlische agressie, door ziekte of honger. Israël heeft immers de voedseldistributie, de gezondheidszorg en de sanitaire voorzieningen in Gaza verwoest.

‘Het totale dodental zal naar verwachting hoog zijn, gezien de intensiteit van dit conflict; de verwoeste infrastructuur voor gezondheidszorg; het ernstige tekort aan voedsel, water en onderdak; het onvermogen van de bevolking om naar veilige plekken te vluchten; en het verlies van financiering voor UNRWA, een van de weinige humanitaire organisaties die nog actief is in de Gazastrook.’

De wetenschappers komen uit op een schatting van meer dan 186.000 doden. Ze roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het geven van humanitaire hulp aan de Palestijnen in Gaza. Ten slotte betogen ze dat het belangrijk is om de ware omvang van het lijden in Gaza nauwkeurig vast te leggen, ook omdat dit een historische en juridische plicht is.