11.3 C
Amsterdam

Nieuwe documenten over banden Rusland met radicaal-rechtse partijen

Lees meer

Uit openbaar gemaakte e-mails en documenten blijkt dat radicaal-rechtse politici uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk intensief samenwerken met het Rusland van Vladimir Poetin.

De documenten en digitale correspondentie zijn in handen gekomen van de Amerikaanse website New Lines Magazine, het Italiaanse tijdschrift l’Espresso, de Duitse krant Sueddeutsche Zeitung en de Duitse omroep Westdeutscher Rundfunk.

In een van de e-mails vertelt de Russische lobbyist Mikhail Yakushev dat hij in 2018 een privé-ontmoeting regelde tussen de Italiaan Matteo Salvini (foto), voormalige vicepremier en huidig leider van het rechts-radicale Lega Nord, met de Russische oligarch Konstantin Malofeev, die op westerse sanctielijsten staat vanwege zijn betrokkenheid bij de annexatie van de Krim door Rusland in 2014.

Yakushev is de directeur van Tsargrad, een organisatie in Rusland die zichzelf omschrijft als een groep bedrijven met als missie ‘de heropleving van de glorie van het Russische rijk.’ De naam Tsargrad (letterlijk ‘Keizersstad’) is de historische Slavische naam voor Constantinopel, het huidigige Istanbul, dat tot de Turkse verovering in 1453 de hoofdstad was van het Oost-Romeinse Rijk. Na de val van Constantinopel beschouwde Moskou zich als het ‘Derde Rome’, dat als orthodoxe, christelijke natie een missie had voor wereld.

De organisatie Tsargrad regelde ook de contacten tussen andere radicaal-rechtse Europese partijen met Alexandr Doegin, de reactionaire Russische filosoof van het Eurazianisme en pleitbezorger van de verovering van Oekraïne.

Soms wonnen de partijen advies in bij wat zij hun ‘Russische vrienden’ noemden om anti-Russische voorstellen in het Europees Parlement te dwarsbomen’ schrijft New Lines. Tsargrad fungeerde ook als tussenpersoon tussen deze partijen en de hooggeplaatste politici van Rusland.

Vorig jaar was er bovendien het plan om een rechtse tegenhanger van de Komintern op te richten. Radicaal-rechtse partijen in Europa als Lega Nord en Rassemblement National van Marine Le Pen zouden geld en advies krijgen van Moskou, zoals communistische partijen als de Nederlandse CPN dat in de Koude Oorlog hadden gekregen.

‘Zonder onze actieve betrokkenheid en tastbare steun voor de Europese conservatieve partijen, zal hun populariteit en invloed in Europa blijven afnemen’, aldus een intern document dat is opgesteld door Yakushev en dat onder de medewerkers van Tsargrad circuleert.

Het is volgens New Lines onduidelijk of de ambitie van Tsargrad om de oprichting van een pan-Europees netwerk van radicaal-rechtse partijen op gang te brengen ooit van de grond is gekomen.

- Advertentie -