14 C
Amsterdam

Actiefilm ‘Wonder Woman 1984’ racistisch en islamofoob, vinden critici

Lees meer

De nieuwe actiefilm Wonder Woman 1984 ligt zwaar onder vuur in de Arabische wereld, schrijft het Arabische internetmedium the New Arab. De superheldenfilm, die afgelopen vrijdag werd uitgebracht op streamingservice HBO Max, zou racistisch en islamofoob zijn.

‘Ik ben er verbaasd over hoe racistisch het was’, twittert journalist Ahmed Ali Akbar. Hij hekelt dat in Wonder Woman 1984 de held van het verhaal een wit persoon is, tegen de achtergrond van het tijdperk van rassenongelijkheid in de Verenigde Staten. Ook spelen Arabische mannen fanatieke fundamentalisten en Latino’s vrouwenmishandelaars.

Deze analyse wordt door andere twitteraars onderschreven. De superheldenfilm ‘is misschien wel de meest racistische blockbuster die ik in jaren heb gezien’, schrijft een andere twitteraar. Ze snapt niet waarom producenten en leidinggevenden niet aan de bel hebben getrokken.

Critici betichten de film ook van anti-Palestijnse propaganda. In een scène redt Wonder Woman met een raket vier voetballende Arabische kinderen, terwijl die op het punt staan te worden overreden door een voertuig te worden overreden. Sommige twitteraars vergelijken deze scène met de dood van vier Palestijnse kinderen die in 2014 door Israëlisch vuur omkwamen op het strand van Gaza, terwijl ze aan het voetballen waren.

De Israëlische Wonder Woman-vertolkster Gal Gadot lag al langer onder vuur. Ze diende van 2005 tot 2007 in het Israëlische leger. Tijdens de Gaza-oorlog van 2014 steunde ze Israël en veroordeelde ze Hamas, wat onder Palestina-gezinde social mediagebruikers tot grote woede leidde.

- Advertentie -