14.2 C
Amsterdam

Nieuwe Finse parlementsvoorzitter deed islamofobe en racistische uitspraken

Lees meer

De extreemrechtse politicus Jussi Halla-aho, sinds 21 juni de nieuwe voorzitter van het Finse parlement, heeft in het verleden racistische en islamofobe uitspraken gedaan. Zijn partij, de populistische Finnenpartij, maakt onderdeel uit van de Finse coalitieregering.

Dat bericht Euronews. Halla-aho was een extreemrechtse blogger voordat hij de politiek inging. In een van zijn blogs, uit juni 2006, noemt hij de islam een ‘religie van pedofielen’ en beschuldigt hij de profeet Mohammed ook van pedofilie. Ook schrijft hij dat ‘het beroven van voorbijgangers’ een ‘genetische eigenschap’ van Somaliërs is. Tevens vindt Halla-aho het ‘een goede zaak’ als vrouwen van de Groene Partij, de Finse zusterpartij van GroenLinks, worden verkracht door een ‘bende immigranten’. Deze vrouwen moeten volgens Halla-aho worden gestraft voor hun linkse opvattingen over migratie.

Ten slotte doet Hallo-aho ook homofobe uitspraken. ‘Geweld is tegenwoordig een ondergewaardeerd probleemoplossend middel’, schrijft hij in november 2008, tijdens een discussie over het al dan niet neerschieten van een homoseksuele man in een park in Helsinki.

Voor zijn discriminerende uitspraken is Halla-aho veroordeeld. Een Finse rechtbank oordeelde dat hij enkele blogs moest verwijderen. Halla-aho heeft nooit excuses aangeboden voor zijn uitspraken.

In het op 20 juni aangetreden kabinet heeft ook de extreemrechtse politicus Vilhelm Junnila van de Finnenpartij zitting. Hij is de nieuwe minister van Economische Zaken. In 2019 sprak Junnila op het event 188 Kukkavirta, georganiseerd door de extreemrechtse Coalitie van Nationalisten. Junnila ontkent dat hij banden heeft met deze groepering. Hij heeft nu aangekondigd geen events van extreemrechtse groeperingen meer bij te wonen.

- Advertentie -