13.7 C
Amsterdam

Nieuwe Franse premier: strijd tegen ‘radicaal islamisme’ topprioriteit

Lees meer

De nieuwe Franse premier Jean Castex heeft beloofd ‘compromisloos’ voor de Franse scheiding tussen kerk en staat op te komen. Hij zegt van ‘radicaal islamisme in al zijn vormen’ een absolute ‘topprioriteit’ te willen maken.

Castex kondigt dat hij na de zomer een nieuwe wet tegen ‘separatisme’ zal voorstellen aan het parlement. De wet is ervoor bedoeld om segregatie van ‘bepaalde groepen langs religieuze en etnische lijnen’ terug te draaien.

Critici vrezen dat Castex het met ‘bepaalde groepen’ enkel en alleen over moslims heeft. De term ‘separatisme’ ‘is specifiek gericht op moslims, van wie de recente mobilisatie tegen racisme en islamofobie het dominante, conservatieve deel van Frankrijk heeft geïrriteerd.’ Dat stelt Yasser Louati, baas van een Franse antiracisme-NGO.

De centrumrechte Castex was tot voor kort burgemeester van het Zuid-Franse Prades, een stadje van nog geen tienduizend inwoners. Begin deze maand nam hij het premiersstokje over van Édouard Philippe, die na teleurstellende gemeenteraadsverkiezingen ontslag nam. Castex en Philippe behoren allebei tot La République En Marche!, de partij van Macron.

 

- Advertentie -