12.8 C
Amsterdam

Nieuwe school in Amsterdam moet ‘afrocentrisch’ onderwijs bieden

Lees meer

Stichting Bigi Bon wil in 2023 een middelbare school openen in Amsterdam, waar Afro-Nederlandse kinderen ‘afrocentrisch’ onderwijs krijgen. De stichting heeft voldoende ondersteuningsverklaringen nodig om het plan werkelijkheid te laten worden, aldus Afro Magazine.

De stichting Bigi Bon – ‘grote boom’ in de creoolse taal Sranantongo – werd vorig jaar opgericht als alternatief onderwijsinitiatief dat gericht was op de immigrantengemeenschappen, met name de Afro-Nederlandse gemeenschap. Vorig jaar en afgelopen augustus was de stichting verantwoordelijk voor de OZO Zomerschool in Amsterdam-Zuidoost en Nieuw-West, waar jongeren werden voorbereid op mbo-opleidingen.

Het grote doel van de stichting is echter om een afrocentrische school op te richten, naar het voorbeeld van de Historical Black Colleges and Universities (HBCU’s) in de Verenigde Staten. De initiatiefnemers zeggen niet te begrijpen waarom het concept van deze HBCU’s niet in Nederland bestaat.

De Bigi Bon School vindt dat het regulier onderwijs tekortschiet. Afro-Nederlandse kinderen en jongeren krijgen dikwijls te lage schooladviezen en worden niet gezien en niet begrepen door hun docenten, is de klacht. De Bigi Bon-school sluit wel aan op de belevingswereld van deze leerlingen en ziet ze ook staan.

‘Deze school is bestemd voor studenten met Afrikaanse roots of zij die zich daarmee identificeren. De school gaat zes dagen per week open. Binnen de school komt er een Grootfamilieschool voor opvoeders van studenten en hun buren’, schrijft de stichting aan Duo.

Verder denkt de school vanuit de grote familiegedachte, waarbij opvoeders en buren leren wat individueel en collectivistisch opvoeden is en hoe dat in de praktijk moet worden toegepast. Het personeel op de school moet affiniteit hebben met zijn Afrikaanse wortels. Dat moet ook gelden voor de coaches van de studenten. Daarnaast wil de school samenwerken met Afro-Amerikaanse/ Surinaamse en Caraïbische universiteiten en ook Afrikaanse universiteiten. Ten slotte heeft de stichting als ideaal een meertalige middelbare school.

Oprichter van Bigi Bon is Marvin Hokstam, hoofdredacteur van Afro Magazine: ‘Alle etnische gemeenschappen behalve de Afro-gemeenschap hebben er al jaren geleden werk van gemaakt dat hun kinderen scholen bezoeken waar hun specifieke identiteit gevormd wordt. Wij maken een inhaalslag.’

- Advertentie -