20.4 C
Amsterdam

Nieuwe moskee in Almelo verbindt Nederland en Turkije

Lees meer

De nieuwe Yunus Emre-moskee in Almelo is bijna klaar en maakt nu al de lippen los. De befaamde architect Sedat Yilbirt, die onder andere de Blauwe Moskee in Istanboel restaureerde, zegt dat ‘de stijlelementen van het gebouw verwijzen naar het Osmaanse rijk van de zestiende eeuw’, aldus Tubantia

De moskee is vernoemd naar de mystieke soefidichter uit Turkije, die leefde van 1240 tot 1321. De boogvorm van de ramen, de afwijkende grootte van de koepel en de manier waarop lucht wordt afgevoerd zijn typisch zestiende-eeuws Osmaans. ‘En natuurlijk de overdadige aanwezigheid van wit marmer’, aldus Yilbirt.

Hij tekende en bouwde al zeker twintig moskeeën, vooral in zijn woonplaats Duitsland. Daarnaast restaureerde hij een eeuwenoude tempel in Kazachstan en was hij leidinggevende bij verschillende grote opgravingen. 

Mensen verbinden

Bestuursvoorzitter Şengün Türkeri benadrukt dat de moskee vooral mensen wil verbinden. Sommige ornamenten verwijzen specifiek naar de band tussen Nederland en Turkije, bijvoorbeeld een grote tulp die in de gevelstenen is gebeiteld direct naast de hoofdingang. De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije en is door Hollandse handelaren naar de rest van de wereld geëxporteerd.  

Het gebouw is groot en heeft veel verschillende kamers en ruimtes voor vrouwen, mannen, vergaderingen maar ook voor fitness, workshops, lezingen en studie. 

De opening is hoogstwaarschijnlijk na de zomer. De bouw van de moskee verloopt vlekkeloos, schrijft Tubantia. Er zijn geen protesten, geen problemen met vergunningen of andere procedures. ‘Het is opvallend hoe soepel alles loopt, hoe goed de gemeente meewerkt. Dat is lang niet overal het geval’, zegt Yilbirt. 

- Advertentie -