14.9 C
Amsterdam

Nieuwe ronde onderhandelingen Soedanese rebellen en leger

Lees meer

De leider van de Soedanese rebellengroep RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, is bereid om te praten met het Soedanese leger over een vreedzame en politieke oplossing.

Het gesprek zou moeten plaatsvinden onder bemiddeling van de Verenigde Staten in Zwitserland, eist hij. Zo meldt de nieuwszender France24.

De Verenigde Staten heeft een uitnodiging verzonden naar de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en het Soedanese leger, om op 14 augustus deel te nemen aan staakt-het-vurengesprekken in Zwitserland. Ook zullen de Afrikaanse Unie, Verenigde Naties, Egypte en Verenigde Arabische Emiraten deelnemen als observerende landen.

Dagalo meent constructief te zullen zijn en wil het in Zwitserland hebben over een uitgebreid staakt-het-vuren voor het hele land. Daarbij zouden alle behoeftigen toegang moeten krijgen tot humanitaire hulp. Ook zou het land via onderhandelingen weer terug moeten keren naar een civiel bestuur.

In 2019 kwam er onder druk van massale protesten en vervolgens een militaire staatsgreep na dertig jaar een eind aan de dictatuur van Omar al-Bashir. De nieuwe machthebbers beloofden verbetering en de eerste wankele stappen naar een democratie werden gezet.

Maar het bleef onrustig in het land, waar meerdere legerleiders (al dan niet bijgestaan door buurlanden, zoals Saudi-Arabië) azen op de macht. Vorig jaar brak tot overmaat van ramp ook een burgeroorlog uit. Sindsdien zijn meer dan tien miljoen mensen op de vlucht geraakt in het Afrikaanse land.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is hoopvol over de gesprekken. ‘De schaal van het lijden en overlijden is vernietigend. Deze zinloze oorlog moet stoppen’, reageert hij, en wil dat beide partijen komen opdagen. Het is de vraag of de gesprekken echt wat gaan opleveren. Eerdere onderhandelingen, toen bemiddeld door Saudi-Arabië en Amerika, mislukten.

- Advertentie -