16.4 C
Amsterdam

Nieuwe Russische legerchef staat bekend als ‘vernietiger van Aleppo’

Lees meer

Zaterdag is de nieuwe Russische bevelhebber Sergei Surovikin officieel aangetreden. Wie is deze ‘vernietiger van Aleppo’?

Met het aantreden van Surovikin kunnen luchtbombardementen op civiele doelwitten het ‘nieuwe normaal’ worden in West-Oekraïne. In het oosten was dat al het geval, maar dan vooral met artilleriebeschietingen. De Oekraïense hoofdstad Kiev werd vandaag opgeschrikt door een aantal lukrake bombardementen waarbij burgerdoden vielen.

Surovikin is berucht voor zijn rol in de Syrische oorlog. Hij brak het verzet tegen het Assad-regime, dat door Rusland wordt gesteund, in Aleppo door vernietigende luchtbombardementen uit te voeren. De bombardementen leidden tot duizenden burgerslachtoffers en een grote vluchtelingenstroom naar Europa.

‘Surovikin weet hoe te vechten met bommenwerpers en raketten; dat is wat hij doet’, aldus Kyrylo Budanov, het hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, in juni.

Van ‘de vernietiger van Aleppo’ zoals the Financial Times Surovikin beschrijft, is overigens bekend dat hij ook erg bruut zou zijn tegenover eigen personeel. Hij zou een kolonel tot ‘zelfmoord’ hebben gedreven, aldus de Belgische krant het Laatste Nieuws.

Poetin heeft Surovikin zaterdag aangesteld, op de dag dat er een explosie plaatsvond op de dure Krimbrug, die een landroute tussen Rusland en de geannexeerde Krim tot stand bracht. De aanslag op de Krimbrug werd luidkeels gevierd op de wereld, van westerse kroeggangers tot Syrische rebellen.

- Advertentie -