3.5 C
Amsterdam

Nieuwsuur laat pro-Palestijnse Joden aan het woord

Lees meer

Pro-Palestijnse Joden zijn een kleine, maar opvallende groep in de protesten tegen de oorlog in Gaza. In een item van Nieuwsuur komen Yuval Gal, Ulli d’Oliveira en Laurie Schram uitgebreid aan het woord over hun activisme. De een vindt het nog spannender dan de andere.

Volgens hoogleraar Joodse studies Bart Wallet gaat het om 12 procent van de Joodse gemeenschap in Nederland. ‘Voor een deel zijn dat Israëli’s die hier in Nederland gekomen zijn, die allerlei ervaringen in Israël hebben gehad, waardoor ze gedesillusioneerd zijn in de stand van Israël’, zegt hij. ‘En voor een ander deel zijn het ook Nederlandse Joden die politiek grote problemen hebben met, en ook wel bang zijn, denk ik, dat wat in Israël gebeurt op hen terugslaat.’

Laurie Schram heeft het zichtbaar moeilijk tijdens het interview met Nieuwsuur en zegt dat ze het ‘eng’ vindt, vanwege eventuele reacties binnen de Joodse gemeenschap. Ze heeft familie in Israël, waar haar pro-Palestijnse standpunten niet echt bespreekbaar zijn. Ook wil ze niet over haar familie praten, wanneer Nieuwsuur daar expliciet om vraagt.

Op de vraag waarom ze bij de pro-Palestijnse protesten aanwezig is, zegt Schram ‘dat het ook ons is gebeurd’ en dat ze zich verantwoordelijk voelt als Jood dat het een ander volk niet ook gebeurt. ‘Ik zeg niet dat dit de Holocaust is, maar Joden zijn ook vervolgd en hebben ook heel veel meegemaakt. Het is belangrijk dat wij als Joden ons daar tegen uitspreken’, aldus Schram.

De 91-jarige Holocaustoverlever Ulli d’Oliviera heeft minder zorgen om de reacties. Hij heeft tijdens de plechtigheid voor de opening van het Holocaustmuseum, waar de Israëlische president Herzog bij was, zelfs een A4’tje met de tekst ‘MR Herzog is President of the Genocidal State of Israel’ omhoog gehouden.

‘Ik vind het zelf eigenlijk ongelooflijk eenvoudig’, zegt hij tegen Nieuwsuur. ‘Holocaust moet je bestrijden. En ik zie de acties van Israël als een Holocaust van de Gazanen.’

Ook Yuval Gal, die vorig jaar ook door de Kanttekening is geïnterviewd, komt aan het woord. Hij is 15 jaar geleden uit Israël vertrokken en ziet zichzelf als ‘antizionistische’ Joodse activist. ‘In het Jodendom geldt het gebod gij zult niet doden. En daar vallen dus zeker ook niet 40.000 doden onder’, verwijzend hij naar het vermoedelijke aantal Palestijnen dat sinds oktober vorig jaar in Gaza is omgekomen.

Hij was ook aanwezig bij de protesten tegen de aanwezigheid van de Israëlische president bij de opening van het Holocaustmuseum. ‘Als je een politiebureau opent, ga je toch ook niet de grootste drugsbaron van een ander land uitnodigen?’

- Advertentie -