11.3 C
Amsterdam

Nigeria: meer dan 140 doden bij aanval op christenen tijdens kerst

Lees meer

Bij een serie aanvallen op Nigeriaanse dorpen in de deelstaat Plateau zijn volgens schattingen meer dan 140 mensen omgekomen, vooral christenen. Dit schrijft France24.

Volgens de lokale autoriteiten richtten de aanvallers zich zaterdag en zondag op zeventien gemeenschappen in ‘zinloze, niet-uitgelokte’ aanvallen. Hierbij werden de meeste huizen in het gebied in brand gestoken. 

‘Terwijl ik met u praat, hebben we alleen al in het lokale gouvernement van Mangu vijftien mensen begraven’, zei gouverneur Caleb Mutfwang tegen een lokale televisiezender. ‘Sinds vanochtend hebben we in Bokkos niet minder dan honderd lijken geteld. Ik moet nog de balans opmaken van de sterfgevallen in Barkin Ladi. Het was een heel angstaanjagende kerst voor ons hier in Plateau.’ 

Amnesty Nigeria zei tegen internationaal persbureau Associated Press dat er ten minste 140 doden zijn gevallen in het door christenen gedomineerde Bokkos en Barkin Ladi, gebieden in de deelstaat Plateau. De organisatie vreest voor een hoger dodental omdat er nog vermisten zijn.

De aanval is niet opgeëist. De schuld wordt echter bij de Fulanistam gelegd, die eerder slachtingen onder christenen zou hebben verricht in Nigeria. 

Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika. De helft van de bevolking is moslim, de andere helft christen. De christenen hebben decennialang de Nigeriaanse politiek gedomineerd en domineren nog steeds het zuiden. Zo worden moslimvrouwen gedwongen om hun hijab af te doen op de universiteit.

- Advertentie -