20.2 C
Amsterdam

Noodkreet uit Drenthe: ‘heel Nederland moet helpen bij asielopvang’

Lees meer

De Provinciale Staten in Drenthe roepen provincies en gemeenten in heel Nederland op om te helpen bij de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Een meerderheid steunt een motie voor verantwoordelijkheid in humane opvang. Zo meldt het ANP.

Zo willen de Provinciale Staten van Drenthe de Groningse en Drentse bestuurders een hart onder de riem steken, omdat zij met hun handen in het haar zitten over het aanmeldcentrum in Ter Apel. De rechtse partijen willen na de verkiezingsuitslag van 22 november pas op de plaats maken met de spreidingswet, die Ter Apel had moeten ontlasten.

De Drentse commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, wil dat de spreidingswet snel door de Eerste Kamer wordt geloodst. Nu springen vooral gemeenten in Groningen en Drenthe bij, terwijl veel gemeenten in Nederland helemaal geen asielzoekers opvangen. Woensdag werd bekend dat de Expohal in Assen drie maanden langer wordt gebruikt als ‘wachtkamer’ voor asielzoekers.

‘Het kan niet zo zijn dat er slechts een paar gemeenten, vooral in de provincies Groningen en Drenthe, zeggen: kom maar op, we kunnen Ter Apel niet alleen laten’, zei Klijnsma in de Statenvergadering. ‘Alle gemeenten in Nederland moeten hun deel nemen. Dat heeft niets te maken met hoeveel vluchtelingen hier naartoe komen. De vluchtelingen die er zijn, moet je ordentelijk huisvesten. Deze motie is een steun in de rug om Ter Apel te ontlasten.’

- Advertentie -