14.3 C
Amsterdam

Twee ministers in nieuw Noors kabinet overleefden Utøya: ‘Democratie won’

Lees meer

Tonje Brenna (33) en Jan Christian Vestre (35) overleefden in 2011 de terroristische aanslag van Anders Breivik op het eiland Utøya. Ze zijn nu minister in het nieuwe Noorse kabinet.

Hun sociaaldemocratische partij won met een kwart van de stemmen de Noorse verkiezingen van vorige maand. De nieuwe linkse premier Jonas Gahr Støre is trots dat Brenna, Vestra en vele anderen sociaaldemocratische jongeren na de aanslag doorgingen met politiek, zei hij op een persconferentie.

‘Tien jaar later kunnen we zeggen: de democratie heeft gewonnen.’ De verklaring van de premier werd met groot applaus ontvangen.

Tonje Brenna is minister van Onderwijs in het nieuwe kabinet, Vestre minister van Handel en Industrie. Die laatste zegt: ‘Toen de premier dit vandaag zei, dacht ik vooral aan al degenen die we hebben verloren. Dit is iets waar we nog steeds over nadenken en mee leven. Het motiveert me om nog meer op te komen voor democratie en alles waar we toen in geloofden, en waar we nu in geloven.’

Op 22 juli 2011 vermoordde de extreemrechtse terrorist Anders Breivik in totaal 77 mensen. Acht mensen kwamen om bij een bomaanslag in Oslo; 69 mensen schoot hij dood op het eiland Utøya, waar een sociaaldemocratisch jongerenkamp aan de gang was.

Zijn daden verdedigde Breivik in een manifest dat onder meer de extreemrechtse terrorist Breton Tarrant inspireerde. Tarrant vermoordde in 2019 vijftig moslims in Nieuw Zeeland en schreef in navolging van Breivik ook een manifest om zijn massamoord te rechtvaardigen.

- Advertentie -