7.4 C
Amsterdam

NOS schakelt reacties uit bij bericht over verdrinking asielzoeker vanwege racisme

Lees meer

De NOS heeft de mogelijkheid om te reageren bij een nieuwsbericht over de verdrinking van een asielzoeker uitgeschakeld vanwege ‘het grote aantal racistische en discriminerende reacties’. Dit meldt de omroep onder het betreffende bericht.

‘Tot onze spijt, want eigenlijk willen we iedereen laten meepraten over het nieuws en over onze journalistiek’, schrijft NOS. De omroep geeft aan dat de reacties ‘een grens’ hebben overschreden, waardoor er geen sprake meer is van ‘inhoudelijke interactie’.

In het originele bericht vraagt de NOS aandacht voor het toegenomen aantal verdrinkingen door het zomerweer, waarbij vaak asielzoekers of mensen met een migratieachtergrond onder de slachtoffers zijn.

Binnen korte tijd kwamen er 312 reacties binnen, waarvan veel mensen de NOS expliciet vroegen de mogelijkheid om te reageren uit te schakelen vanwege racisme.

De meeste van die reacties zijn vermoedelijk al verwijderd, maar hier en daar zijn nog xenofobe reacties te lezen. Zo vindt reaguurder Hertog Andrée de Hofnar uit België het ‘prachtig’, omdat we dan ‘er’ ook meteen ‘vanaf’ zijn. Een ander anoniem account, ‘aardbeienmelk’, geeft een ‘kleine verhuizingstip’: ‘In Afrika is er niet zoveel water.’

Om dergelijke haatreacties in de toekomst geen platform meer te bieden, vragen veel X-gebruikers, waaronder de schrijver Maarten Hopman, om de reactiemogelijkheid bij zulke berichten voortaan vooraf uit te zetten.

- Advertentie -