23.5 C
Amsterdam

Nummer 2 Denk aanwezig bij ‘ceremonie Grijze Wolven’

Lees meer

Dogukan Ergin, nummer twee op de kandidatenlijst van Denk voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november, ligt onder vuur. Hij zou aanwezig zijn bij een ceremonie van de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse beweging.

Ergin is behalve nummer 2 op de Denkkandidatenlijst ook Denkwethouder in Schiedam. Als de website Rijnmondnieuws hem om een reactie vraagt weigert hij te antwoorden. Hij houdt het op ‘fantasierijke verzinsels’ en wil daar verder niet op ingaan.

Volgens de website Rijnmondnieuws is het een feit dat Ergin op 17 september aanwezig was bij de opening van een nieuw pand van de Nederlandse Turkse Federatie (NTF) in Vlaardingen. NTF is gelieerd aan de extreemrechtse Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), die weer gelieerd is aan de Grijze Wolven. NTF ontkent echter dat er banden met de Grijze Wolven zijn. De wolf is volgens de federatie een vaak gebruikt symbool voor de Turkse cultuur. ‘In werkelijkheid gaat het hier om een ruim begrip: veel Turken gebruiken de wolf namelijk als eigen symbool, net zoals veel Nederlanders de leeuw als symbolisch dier zien.’

De website Doorbraak.eu ziet dit toch echt anders. NTF zou een verlengstuk zijn van de Grijze Wolven, maar weet de ‘extreemrechtse en ultranationalistische idealen goed (…) te verbergen’. NTF misleidt volgens Doorbraak gemeenten door te strooien met termen als ‘integratie’, ‘participatie’, ‘emancipatie’, ‘dialoog’, ‘sociale cohesie’ en ‘wederzijds begrip’ en krijgt zo veel subsidie binnen.

De Grijze Wolven vormen de paramilitaire tak van de MHP. Ze zijn verantwoordelijk voor veel politieke moorden, terroristische acties en bloedbaden. De MHP is de coalitiepartner van de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan.

- Advertentie -