6 C
Amsterdam

NVJ hekelt meldpunt door CDA’er over NRC-journalist: ‘Meer dan schadelijk’

Lees meer

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) veroordeelt het door CDA-politicus Ger Driessen opgezette meldpunt tegen journalist Joep Dohmen van NRC. NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt de actie van de oud-gedeputeerde uit Limburg ‘meer dan schadelijk’.

Driessen vraagt op zijn online meldpunt mensen om hun ervaringen met NRC-journalist Joep Dohmen te delen. De CDA’er is deze website begonnen vanwege het boek De Vriendenreünie van Dohmen en zijn collega Paul van der Steen, waarin wordt gesteld dat een gedeputeerde – die niet met naam en toenaam wordt genoemd – met de dienstauto naar een bordeel is gereden.

Driessen zegt nu Dohmen hem bedoelde en ontkent in alle toonaarden dat de bewering in het boek klopt. De oud-gedeputeerde heeft aangifte tegen Dohmen gedaan, maar is ook een website gestart waarin mensen anoniem hun slechte ervaringen met de NRC-journalist kunnen delen: Meldpunt-onwaarheden-JoepDohmen.nl.

Thomas Bruning van de NVJ is niet te spreken over Driessens actie. ‘In tijden waarin de journalistiek onder vuur ligt, is een dergelijke persoonlijke aanval meer dan schadelijk, zeker omdat deze komt van (ex-)politici met een voorbeeldfunctie. Het zou een goed signaal zijn als het CDA actief afstand hiervan zou nemen en royement zou overwegen ten aanzien van de initiatiefnemer van dit meldpunt.’

Eerder deze maand haalde voormalig CDA-minister en -staatssecretaris Raymond Knops, nu weer CDA-Kamerlid, in de rechtszaal keihard uit naar Dohmen. Hij sprak onder meer over de ‘bende van Dohmen’. Knops spande vorig jaar een bodemprocedure aan tegen Dohmen, vanwege berichtgeving over een door hem aangekochte woning in de Limburgse plaats Horst.

NVJ-zegsman Paul Teixeira zei toen dat de NVJ ‘zeer ontstemd’ is over de uitspraken van Knops. ‘Het is verwerpelijk dat een voormalig minister dit soort termen in de mond neemt. Zeker deze man moet beter weten.’

De NVJ maakt zich hard voor de persvrijheid in Nederland. Nederland is dit jaar 22 plekken gezakt op de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders (RSF) – van plek 6 naar plek 28 – mede omdat het voor journalisten in ons land steeds onveiliger wordt om hun werk te doen.

De NVJ komt fel op voor de journalistieke vrijheid, vandaar ook dat de organisatie nu het verbod van de Russische staatsomroepen Russia Today en Sputnik aanvecht bij het Europese Hof van Justitie.

Deze actie wordt niet door alle journalisten op prijs gesteld. Volgens Polen-correspondent Michiel van Blommestein (Elsevier) zijn deze omroepen ‘door Kremlin aangestuurde middelen van informatie-oorlogvoering’, omdat RT en Sputnik nepnieuws verspreiden over de oorlog in Oekraïne.

Onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa (Volkskrant, de Groene) beaamt dit. ‘RT en Spoetnik zijn wapens. Ze zijn de reden dat een fors deel van de Russische bevolking de oorlog steunt.’

- Advertentie -