14.1 C
Amsterdam

‘Oeigoerse activist in Turkije opgepakt, wordt uitgeleverd aan China’

Lees meer

Oeigoeren in Turkije vrezen deportatie naar China. Ze zijn bang dat Turkije – in ruil voor economische investeringen – akkoord gaat met het uitleveringsverdrag met China.

De Oeigoerse activist Abduweli Ayup vertelt op Twitter dat de Turkse politie gisteren de Oeigoerse activist Mahemuti Anayeti in Istanbul heeft gearresteerd. De politie zou hem gezegd hebben dat hij wordt gedeporteerd naar China.

‘Erdogan bleef de kwestie van de Oeigoeren gebruiken voor zijn propaganda tegen de moslimwereld, en nu deporteert hij Oeigoerse moslims naar China omdat hij een politieke deal heeft gesloten met de Chinese regering’, reageert de Amerikaanse onderzoeker naar cyberveiligheid Dishad Othman cynisch.

De Oeigoeren zijn een van oorsprong Turks volk. In Turkije leven ongeveer 50.000 Oeigoerse vluchtelingen, waarvan een deel nog geen Turks staatsburger is. Deze Oeigoeren vrezen te worden gedeporteerd naar China.

Activist Abdullah Abdulrahman, die twee maanden voor het Chinese consulaat in Istanbul heeft gedemonstreerd om op te komen voor de Oeigoeren in China, zegt dat de Oeigoeren in Turkije niet meer veilig zijn. ‘Als Turkije mij terugstuurt dan zullen de Chinezen mij niet in leven laten.’

Turkije, dat kampt met een belabberde economische situatie, wordt steeds meer afhankelijk van China. Deze economische steun is niet gratis: China oefent druk uit op Turkije om Oeigoeren uit te leveren. Hoewel de Oeigoeren – als islamitisch en Turks broedervolk – de sympathie hebben van veel Turkse burgers, bestaat de vrees dat president Erdogan Chinese investeringen belangrijker vindt.

Vorige maand beschuldigden oppositieleden in Turkije het regime ervan gevluchte Oeigoeren aan China uit te willen leveren in ruil voor extra coronavaccins. Ondertussen heeft de Turkse politie de laatste maanden ongeveer vijftig Oeigoeren opgepakt en vastgezet in uitzettingscentra, zeggen advocaten. Dit is een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar.

In de internationale media zijn nog geen berichten verschenen dat Turkije daadwerkelijk massaal Oeigoeren terugstuurt naar China.

China heeft minimaal een miljoen Oeigoeren in zogenoemde heropvoedingskampen opgesloten, waar ze zijn onderworpen aan een streng regime. Ook worden moskeeën gesloopt en vinden er gedwongen sterilisaties plaats. Vanwege deze doelbewuste poging de Oeigoerse gemeenschap te vernietigen spreekt onder andere het Nederlandse parlement over een genocide.

- Advertentie -