15.8 C
Amsterdam

Oeigoerse wetenschapper krijgt levenslang

Lees meer

Een Chinese rechtbank heeft de 57-jarige Oeigoerse wetenschapper Rahile Dawut tot levenslang veroordeeld. Haar ‘misdaad’? Ze zou de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Dawut, specialist in de Oeigoerse cultuur en tradities,  richtte in 2007 een Centrum voor Onderzoek naar Etnische Minderheden op aan de Xinjiang Universiteit.

Ze werd in 2017 gearresteerd en in 2018 in eerste instantie tot levenslang veroordeeld, vanwege ‘seperatisme’. De wetenschapper ging daarop in hoger beroep, maar een hogere rechtbank heeft haar straf bevestigd.

John Kamm van de Amerikaanse Dui Hua Foundation, gespecialiseerd in de dialoog over mensenrechten tussen de Verenigde Staten en China, betreurt de uitspraak. ‘Deze veroordeling is een wrede tragedie, een groot verlies voor het Oeigoerse volk en voor iedereen die academische vrijheid koestert.’ Kamm roept China op Dawut onmiddellijk vrij te laten.

Dawuts dochter Akeda Pulati vertelt de BBC dat ze zich elke dag grote zorgen maakt over haar moeder. ‘Als ik denk aan mijn onschuldige moeder, die haar leven lang achter de tralies moet zitten, zorgt dat voor ondraaglijke pijn. China, laat je van je barmhartige kant zien en laat mijn onschuldige moeder vrij.’

Dawut heeft veldonderzoek vericht in de Chinese provincie. Ook heeft ze colleges gegeven aan prestigieuze universiteiten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waaronder Harvard en Cambridge.

De Oeigoeren zijn een Turkse, islamitische minderheid in het westen van China. De Chinese autoriteiten hebben meer dan een miljoen Oeigoeren opgesloten in heropvoedingskampen. Ook worden moskeeën gesloopt en wordt de Oeigoerse cultuur langzaam uitgewist. Onder andere de Tweede Kamer spreekt daarom over een genocide.

- Advertentie -