14.9 C
Amsterdam

Oekraïense ambassadeur: ook kabinet-Schoof steunt onze strijd

Lees meer

Ook het nieuwe kabinet-Schoof zal straks Oekraïne blijven steunen in de strijd tegen Rusland. Dat zegt Oleksandr Karasevych, de Oekraïense ambassadeur in Nederland.

Vandaag presenteerde oud-minister Joris Voorhoeve in politiek café Nieuwspoort in Den Haag zijn boek Ware moed, over de strijd van Oekraïne tegen de Russische invasie. Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Oleksandr Karasevych, de ambassadeur van Oekraïne in Nederland.

Karasevych zegt dat Oekraïne de kabinetsformatie nauwlettend volgt, maar zich geen zorgen maakt over het nieuwe kabinet-Schoof, ondanks het feit dat de PVV onderdeel uitmaakt van dit kabinet. ‘Het coalitieakkoord heeft ons gerustgesteld. Nederland blijft Oekraïne steunen. Ik verwacht dat het nieuwe kabinet zich aan dit akkoord zal houden.’ Karasevych vertelt dat hij de afgelopen tijd met veel Haagse politici heeft gesproken, ook met ‘de heer Wilders’. Het is belangrijk dat Nederland Oekraïne blijft steunen met munitie en wapens, want daar is nu een gebrek aan.

Volgens Joris Voorhoeve, voormalig minister van Defensie, moeten Nederland en andere Europese landen de hulp aan Oekraïne verdubbelen. De steun aan Oekraïne bedraagt 0,6 procent van ons Bruto Nationaal Product. Daarmee bevindt Nederland zich in de middenmoot. Estland en Denemarken steunen Oekraïne met 1,6 procent van hun BNP, NAVO-bondgenoot Turkije steunt Oekraïne met slechts 0,01 procent van het Turkse BNP.

Het feit dat de oorlog in Oekraïne tegenwoordig nauwelijks nog de voorpagina’s haalt, heeft alles te maken met de oorlog van Israël in Gaza. Dat is enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds vergeten we wat er nu op het spel staat, aldus Voorhoeve. ‘Als Rusland de oorlog wint, komen er binnen enkele weken 10 tot 20 miljoen Oekraïense vluchtelingen naar de EU. En niets garandeert dat de Russische president Vladimir Poetin daarna een ander land aanvalt.’

- Advertentie -