20.2 C
Amsterdam

Oekraïense eenheden zoeken naar dienstplichtontduikers

Lees meer

Niet weinig Oekraïense mannen zijn ondergedoken of gevlucht, omdat ze niet naar het front willen. De Oekraïense autoriteiten hebben nu eenheden in het leven geroepen die in Oekraïne op zoek gaan naar mannen die hun dienstplicht ontlopen. 

Het is nu ruim twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. In 2022 leed het Russische leger grote nederlagen, hoewel de Russen dankzij hun overmacht toch delen van Oekraïne konden veroveren. Inmiddels lijkt de oorlog te zijn uitgelopen op een patstelling. Hoewel er grote offensieven worden gepland en uitgevoerd, boeken noch de Russen noch de Oekraïners aanzienlijke terreinwinst. Tegelijkertijd kampen de Oekraïners met oorlogsmoeheid en hebben ze een gebrek aan wapens. Kan de oorlog nog gewonnen worden?

Op dit moment is er een groot tekort aan militairen. President Volodymyr Zelensky zei in december dat het leger 500.000 extra troepen nodig heeft. Oekraïne heeft daarom nu een nieuwe wet aangenomen, die vereist dat elke man tussen de 25 en 60 zijn gegevens in een elektronische database registreert, zodat ze kunnen worden opgeroepen. Maar niet iedereen registreert zich. Speciale teams zijn naar deze mannen op zoek, om hen te dwingen voor hun land te vechten, bericht de BBC. Om deze eenheden niet tegen het lijf te lopen zijn niet weinig Oekraïense mannen ondergedoken, of ze vermijden openbare plekken als restaurants, supermarkten en voetbalvelden.

Daarnaast krijgen Oekraïense mannen in het buitenland die geschikt zijn voor militaire dienst sinds eind april geen hulp meer van het Oekraïense consulaat, aldus NOS. Ze krijgen die pas als ze bereid zijn om terug te keren naar Oekraïne om tegen Rusland te vechten. Het Europees statistiekbureau Eurostat schat dat ongeveer 4,3 miljoen Oekraïners naar landen in de Europese Unie zijn gevlucht, waaronder ongeveer 860.000 mannen.

- Advertentie -