2.1 C
Amsterdam

Oekraïense vluchtelingen relatief beter onthaald in EU

Lees meer

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een beter onthaal in Europese landen dan vluchtelingen uit andere landen. Ook worden Oekraïners minder vaak gediscrimineerd. Dit stelt de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) in het jaarrapport van 2023. 

De ECRI prijst de inspanningen van Europese lidstaten en de samenleving om tegemoet te komen aan de behoeften van ontheemden uit Oekraïne. Tegelijkertijd zijn er ‘discrepanties in de behandeling tussen verschillende groepen personen’. 

‘Terwijl er onvoorwaardelijke bescherming en steun werd geboden aan ontheemde Oekraïense burgers, bleven sommige staten de toegang beperken voor niet-Europese mensen die bescherming en steun zoeken in Europa. Dergelijke beperkingen namen de vorm aan van wetgevende maatregelen die de toegang radicaal beperkten, zowel fysiek als tijdens asielprocedures’, zo stelt het ECRI. 

ECRI-voorzitter Bertil Cottier zei tijdens de persconferentie dat integratie makkelijker verloopt als mensen ongeveer zijn zoals jijzelf. Oekraïners zijn cultureel gezien Europeanen en vinden dus makkelijker hun weg, maar worden daardoor ook makkelijker geaccepteerd, zo wordt hij geciteerd in het Brabants Dagblad

De verschillen waren overigens ook te merken bij Oekraïners onderling, afhankelijk van hun oorspronkelijke achtergrond. Zo was in sommige landen bijvoorbeeld de kwaliteit van de huisvesting lager voor de Roma met Oekraïense nationaliteit. De kwaliteit van de opvangcentra was in sommige gevallen ook lager voor vluchtelingen uit andere landen. 

Discriminatie

Onder de bevolking van Europese lidstaten bleek ook meer welwillendheid te bestaan wanneer het ging om Oekraïense vluchtelingen, meldt het ECRI in het jaarrapport. Er is een aantal anti-Oekraïense haatincidenten gerapporteerd, maar wanneer het ging om vluchtelingen uit andere delen van de wereld, zou een meer vijandig narratief zijn ontstaan.

Deze retoriek werd bovendien ook geconstateerd bij politici en hoge ambtenaren. ‘Politici gebruikten denigrerende opmerkingen om een ​​anti-immigrantensfeer te creëren voor politiek gewin, ook in de context van de verkiezingen’, zo is te lezen in het rapport. 

De ECRI is opgericht in 1993 met als doel toezicht te houden op de mensenrechten in de Europese Unie.

- Advertentie -