14.5 C
Amsterdam

Oekraïne levert gevluchte dissidenten uit aan Turkije

Lees meer

Oekraïne heeft twee dissidente Turken aan Turkije uitgeleverd, berichtte het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren.

Ze werden gearresteerd toen ze illegaal de Poolse grens probeerden over te steken. Het gaat om twee vermeende Gülen-sympathisanten.

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen, in ballingschap in de Verenigde Staten, wordt door president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte couppoging van 2016.

Vlak na de mislukte coup arresteerde en ontsloeg Turkije tienduizenden mensen met vermeende Gülen-sympathieën. Op dat moment besloten de twee uitgeleverde Turken te vluchten.

Mensenrechtenactivisten veroordelen de deportaties. Zo vertelt de Brusselse mensenrechtenadvocaat Ali Yildiz aan nieuwswebsite al Monitor:

‘Het uitzetten van twee personen zonder behoorlijke rechtsgang is een flagrante schending van de verplichtingen van Oekraïne aan het verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke en onterende behandeling of bestraffing’

De Amerikaanse NGO Freedom House vraagt zich af of de verdachten in Oekraïne wel juridische bijstand hebben gekregen. Ook hekelt de NGO een gebrek aan transparantie aan de kant van Turkije.

‘Mensen verdwijnen van de straat, en binnen 24 uur zijn ze in Turkije en is er een persbericht van Anadolu (het Turkse staatspersbureau, red.). Dat is een duidelijk teken dat er iets illegaals is gebeurd.’

- Advertentie -