14.3 C
Amsterdam

Offensief Turkse proxy’s tegen Koerden in Syrië verhevigt

Lees meer

Het Turkse leger en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen hebben hun aanvallen op de Koerden in Noordoost-Syrië verhevigd. Dit schrijft nieuwssite al-Monitor.

Turkije voert lucht- en drone-aanvallen uit op hoge veldcommandanten van de overwegend Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), terwijl door Turkije gesteunde facties van het Vrije Syrische Leger (FSA) met artillerie en raketten de door SDF bezette gebieden bestoken. Ook voeren Turkse troepen beschietingen uit op Koerdische dorpen.

Turkije ziet de SDF als gelieerd aan de PKK, die op de Turkse, Europese en Amerikaanse terreurlijsten staat.

Sinds oktober 2019 is Noordoost-Syrië gebonden aan een Turks-Russische overeenkomst, waardoor de SDF werd gedwongen om zich dertig kilometer terug te trekken van de Turks-Syrische grens. In het grensgebied patrouilleren nu Turkse en Russische troepen. Maar Turkije lijkt vastbesloten om de SDF voorgoed uit te schakelen.

‘Het Turkse leger en zijn geallieerde facties hebben hun beschietingen op de bevolkte dorpen verhoogd, met als doel de stabiliteit in het gebied te ondermijnen en angst te zaaien onder de inwoners om te vluchten’, zegt een anonieme SDF-functionaris tegen al-Monitor.

Ondertussen hebben FSA-facties de militaire paraatheid vergroot en extra troepen aan het front gemobiliseerd. Dit is mogelijk een indicatie dat Turkije een grote militaire operatie tegen de SDF aan het voorbereiden is, maar de anonieme SDF-functionaris sluit dat uit. ‘De escalatie kan doorgaan, maar de situatie op de grond gaat niet in de richting van een open oorlog. Wat er gebeurt is arrogantie van de macht.’

Ondertussen heeft de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen tot het vertrek van alle buitenlandse troepen uit Syrië, meldt Trouw. Maandag was de Syrische president Bashar al-Assad bij hem op bezoek in Moskou. Poetin haalde hard uit naar landen die volgens hem de Syrische soevereiniteit niet respecteren.

‘Het grootste probleem, naar mijn mening, zijn de buitenlandse troepen die nog altijd in bepaalde delen van het land verblijven zonder toestemming van de Verenigde Naties of van u’, zei Poetin tegen Assad.

In Syrië woedt nu bijna tien jaar een burgeroorlog. Wat begon als een protest tegen Assad ontaardde in een bloedige oorlog waarbij honderdduizenden doden zijn gevallen. Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht. De meesten van hen wonen nu in buurland Turkije. Zowel Assad als IS en andere jihadistische groepen – waaronder Turkse proxy’s – maar ook de Koerdische milities hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

- Advertentie -