14.5 C
Amsterdam

Olie-rel: ‘De VS hebben geen controle meer over de Golfstaten’

Lees meer

De hogere olieprijzen en het geflirt van Saoedi-Arabië met Rusland tonen dat de Verenigde Staten geen controle meer hebben over de Golfstaten. Dat schrijft journalist David Hearst, hoofdredacteur van nieuwssite Middle East Eye.

Enkele dagen geleden besloot OPEC+, een samenwerkingsverband van dertien landen die olie exporteren, onder leiding van Saoedi-Arabië en Rusland de olieproductie drastisch te verlagen: twee miljoen vaten per dag minder. Dat heeft geleid tot een veel hogere olieprijs.

Volgens Riyad was deze beslissing alleen gebaseerd op economische overwegingen, maar Democraten in het Amerikaanse Congres zijn boos en dreigen de wapenverkoop aan het koninkrijk voor een jaar op te schorten. 73 procent van de wapeninvoer van Saoedi-Arabië komt uit de VS.

Kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke leider van Saoedi-Arabië, heeft bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin. Mogelijk heeft het uit de weg laten ruimen van politieke tegenstanders van Poetin in het buitenland geïnspireerd tot de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi in Istanbul, aldus Hearst.

Ook Mohammed bin Zayed Al Nahyan, president van de olierijke Verenigde Arabische Emiraten, kan het goed met Poetin vinden.

De Amerikaanse president Joe Biden hoopt dat het succesvolle terugdringen van Russische troepen uit Oekraïne zal leiden tot een nieuw tijdperk van Amerikaanse hegemonie, aldus Hearst, maar zelfs als Poetin de oorlog verliest kan Biden er behoorlijk naast zitten.

‘De VS worden zowel door hun bondgenoten als door hun vijanden op de proef gesteld. En terecht: ze voelen dat de VS de rol van onbetwiste leider, die het land drie decennia lang voor korte tijd bekleedde, niet zullen hervatten.’

- Advertentie -