14.4 C
Amsterdam

Olympisch Stadion wil beeld met ‘Hitlergroet’ nog steeds verplaatsen

Lees meer

De directie van het Olympisch Stadion in Amsterdam wil het standbeeld dat de olympische groet brengt zo snel mogelijk binnen de muren van het stadion verplaatsen. Zaterdag werd het standbeeld uit 1928 beklad met antifascistische leuzen, omdat het de Hitlergroet zou brengen.

Het standbeeld steekt de rechterarm uit en dit wordt met de Hitlergroet geassocieerd, vertelt sporthistoricus Jurryt van de Vooren aan de Amsterdamse nieuwszender AT5. De Hitlergroet is een variant op de olympische groet.

‘Eigenlijk is dit beeld dus ingehaald door de geschiedenis. Het is niet een fascistische groet, maar omdat de geschiedenis het heeft ingehaald, lijkt dat wel zo.’ De olympische groet werd na de Tweede Wereldoorlog afgeschaft vanwege de connotatie met de Hitlergroet.

Binnen de muren van het stadion is er ruimte voor toelichting, zegt directielid Ellen van Haaren. ‘Door hem in het stadion te plaatsen creëer je een gelegenheid om in het kader van rondleidingen het werkelijke verhaal te vertellen.’ Van Haaren vreest ook dat het standbeeld neonazi’s zal aantrekken. ‘Wellicht zien ze het als inspiratiebron voor bijeenkomsten of leuke achtergrond.’

Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed, heeft het beeld ‘het liefst op de plek waar het hoort. Het is in feite ontstaan nog voordat Hitler Duitsland binnenviel. Het heeft niks met fascisme te maken’. Daar is Van Haaren het niet mee eens, omdat het standbeeld negatieve reacties uitlokt.

In 2020 was er ook al ophef over het standbeeld. De aanvraag van de directie om het standbeeld te verplaatsen loopt nu anderhalf jaar.

- Advertentie -