18.9 C
Amsterdam

OM: prediker As-Soennah Moskee ‘zette aan tot vrouwenbesnijdenis’

Lees meer

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend een taakstraf van 120 uur geëist tegen een oud-docent van de As-Soennah Moskee in Den Haag. Verdachte Mehmet A. zou in een online cursus uit 2015 hebben gezegd dat ‘besnijdenis verplicht is voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen’.

Daarnaast wil het OM dat A. een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand opgelegd krijgt.

De rechtszaak tegen de verdachte is aan het rollen gebracht door een aangifte van Shirin Musa van vrouwenrechtenorganisatie Femmes For Freedom. Zij en 130 anderen deden eind 2018 al aangifte tegen de verdachte.

Volgens Musa zet de verdachte aan tot geweld. ‘Net zoals ze prediken dat je geen varkensvlees mag eten en vijf keer per dag moet bidden, doceren zij ook dat vrouwen genitaal verminkt moeten worden. Nou, en ik ben een moslimvrouw en ik kan u één ding vertellen: dit is niet wat de islam voorschrijft.’

Inmiddels heeft de As-Soennah Moskee de video in kwestie verwijderd. De advocaat van de verdachte suggereerde tijdens een eerdere zitting dat het OM tot vervolging is overgegaan onder druk van de media.

Deze media-aandacht heeft A. destijds zijn stageplek gekost, zei hij vanochtend tijdens zijn zitting. ‘Ik bak nu pizza’s. Met alle respect voor de horeca, maar daarvoor heb ik niet gestudeerd.’

De oud-docent ontkent dat hij voorstander is van vrouwenbesnijdenis. Zijn opmerkingen in een van zijn video’s waren puur informatief bedoeld en vertolkten niet zijn eigen mening. ‘Ik neem er afstand van’, verklaarde hij vandaag bij de rechtbank in Den Haag.

De officier van justitie gelooft de verdachte niet. ‘Op geen enkele wijze wordt duidelijk gemaakt dat dat verwerpelijk is. Het blijft een aanbeveling.’ De advocaat eist vrijspraak. ‘Het zal je maar gebeuren. Zo lees je voor uit een boek en zo zit je in het verdachtenbankje.’

De rechter doet over twee weken uitspraak over de zaak.

De Shafi’i-rechtsschool meent als enige van de vier rechtsscholen in de islam dat vrouwenbesnijdenis verplicht is. Volgens de Maliki, Hanafi en Hanbali scholen is vrouwenbesnijdenis een ‘goede daad’. Sinds 1993 is vrouwenbesnijdenis in Nederland verboden.

- Advertentie -