17 C
Amsterdam

OM seponeert aanklacht Wilders tegen Timmermans

Lees meer

Frans Timmermans heeft op het GroenLinks-PvdA-congres geen strafbare uitingen gedaan, zoals de extreemrechtse politicus Geert Wilders beweert. Het  Openbaar Ministerie ziet geen geweldsoproep in de ‘niets nalaten’-uitspraak van de  politiek leider. Zo meldt het AD

Timmermans werd na het beladen GroenLinks-PvdA-congres door PVV-aanhangers beschuldigd van ‘linkse ophitserij’. De leider van ‘Verenigd Links’ zei dat zijn partij niets zou nalaten om te ‘voorkomen dat  Wilders aan de macht komt in Nederland’.

Aan de rechterkant van het politieke spectrum en verwante media reageerde men gealarmeerd. Wilders zag zelfs een directe link tussen de uitspraken van Timmermans en de zogenoemde ‘demonisering’ van de vermoorde politicus Pim Fortuyn en deed aangifte.

Maar volgens het OM is het duidelijk dat de woorden van Timmermans alleen betrekking hebben op politieke middelen. ‘Uit de rest van de tekst kan worden afgeleid dat Timmermans doelde op politieke middelen en niet op geweld’, aldus het OM. In de onderbouwing wijst het OM erop dat Timmermans in zijn speech een oproep doet aan de VVD, NSC en BBB geen coalitie te vormen met de PVV en dat zijn eigen ‘keihard oppositie’ zal voeren, wanneer dat toch gebeurt.

- Advertentie -