19.2 C
Amsterdam

Ombudsman onder vuur vanwege bekritiseren Op-1 presentator

Lees meer

NPO-ombudsman Margo Smit ligt onder vuur op social media, omdat ze kritiek heeft op een uitspraak over Israël van Op1-presentator Natasja Gibbs.

Begin januari voelde Gibbs toenmalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers tijdens een tv-uitzending kritisch aan de tand over Israël, dat volgens haar een ‘apartheidsregime’ was. Segers – een vriend van Israël – was hier boos over omdat het gesprek niet over Israël ging, maar over de mensenrechtenschendingen in Iran. Ombudsman Smit kreeg naderhand honderden klachten over de uitzending binnen, aldus NU.nl.

Smit laat zich niet uit over de vraag of de uitspraak van Gibbs antisemitisch was of niet. Wel heeft ze kritiek op de manier waarop Gibbs haar punt naar voren bracht. ‘Het gaat hier om het journalistieke proces. Een presentator mag iets stellen, mits controleerbaar onderbouwd of als mening aangeduid. Beide gebeurde hier niet.’ Israël maakt zich volgens Amnesty International en Human Rights Watch schuldig aan apartheid, maar Gibbs liet het na om naar de rapporten van deze mensenrechtenorganisatie te wijzen.

Het feit dat de NPO-ombudsman nu Gibbs bekritiseert, schiet linkse en islamitische twitteraars in het verkeerde keelgat. ‘Ongelofelijke uitspraak van de Ombudsman, we hebben nog veel werk te doen.’, reageert Palestina-activist Simon Vrouwe.

Oud-GroenLinksparlementariër Tofik Dibi is ook woedend. ‘Iedere dag wordt de uitspraak van de presentator onderbouwd met beelden die nog gruwelijker zijn dan de dag ervoor. Er is geen bodem voor de misdaden tegen de dappere Palestijnen door de Israëlische staat. Natasja Gibbs deed haar werk.’

- Advertentie -