18.5 C
Amsterdam

Omstreden ex-agent: ‘Spaanse dienst wist van aanslagplannen in Barcelona’

Lees meer

Er is onrust in Spanje ontstaan over de beschuldiging van een ex-agent aan het adres van de geheime dienst. Die zou bewust niet hebben ingegrepen voorafgaand aan de aanslag in Barcelona van 2017. Het doel: de op dat moment ontketende Catalaanse afscheidingsbeweging ondermijnen. De Catalaanse regering eist een snel onderzoek.

De beschuldiging komt van ex-agent José Manuel Villarejo. Hij wordt op dit moment verhoord vanwege vermeende betrokkenheid bij omkopingsschandalen en afpersing. Villarejo zegt dat het de diensten te doen was om ‘het veroorzaken van een beetje angst in Catalonië’ en te ‘laten blijken dat Catalonië de Spaanse staat nodig had voor bescherming’.

Bij de aanslag kwamen veertien voetgangers om het leven, voornamelijk toeristen, toen een jihadist op hun inreed met een busje. Hij stak daarna nog iemand dood. Vijf andere leden van dezelfde jihadistische cel reden bewust in op een vrouw in het plaatsje Cambrils, eveneens in Catalonië. Alle zes de aanslagplegers zijn doodgeschoten door de politie.

De aanslagen waren een paar weken voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Sommige Catalanen denken sindsdien dat de Spaanse overheid de aanslag gebruikte om de onafhankelijkheidswensen van de Catalanen te smoren. Villarejo beweert nu dat de veiligheidsdiensten de terreurcel in de gaten hield, maar de aanslag bewust liet doorgaan.

Omdat Villarejo terecht staat, worden zijn claims met argusogen bekeken. Hij is een ‘gangster’ zijn en zijn uitspraken moeten ook in dat licht worden bezien, zeggen critici.

Maar: ‘Als Villarejo’s woorden waar zijn, dan is er onmiddellijk een verklaring nodig’, reageert de Catalaanse president Pere Aragones. ‘We weten volledig hoe het staatsriool werkt, en daarom willen we dat zo snel mogelijk de waarheid aan het licht wordt gebracht.’

In Nederland reageert Denk-voorman Farid Azarkan: ‘Spaanse geheime dienst die 16 burgers vermoord en de schuld op moslims afschuift. Dit gaat alle voorstellingsvermogen te buiten.’

- Advertentie -