10 C
Amsterdam

Onderwijsminister over ‘woke’: kwalijk als docenten op eieren moeten lopen

Lees meer

Er moet op de academie ruimte zijn voor lastige gesprekken, maar het is kwalijk als docenten ‘voortdurend op eieren moeten lopen’. Dit antwoordt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) op Kamervragen van de VVD over ‘woke’ op Nederlandse universiteiten. 

De Kamervragen grepen terug naar een Telegraaf-interview met filosoof Floris van den Berg (Universiteit Utrecht). Van den Berg, die een kritisch boek schreef over ‘woke’ op de universiteit, vertelde dat zijn studenten eisen dat hij minder witte mannen in zijn literatuurlijst stopt en ‘niet-wetenschappelijke en niet-westerse perspectieven’ meer ruimte geeft.

De klachten van Van den Berg haaks staan op de plicht van universiteiten om de academische vrijheid te waarborgen, stelde VVD-Kamerlid Hatte van der Woude in zijn vragen. Minister Dijkgraaf deelt die analyse niet.

De academie is een plek voor ‘confrontaties, debat en lastige gesprekken. Daar hoort bij dat studenten en docenten elkaar kunnen aanspreken’, schrijft Dijkgraaf, en ‘als docenten het lastig vinden om door mondige studenten te worden geconfronteerd met kritiek, vormt dat nog geen beperking van de academische vrijheid’.

Dijkgraaf schrijft wel dat het kwalijk is als docenten ‘voortdurend op eieren moeten lopen’. Hij zal praten met de Universiteiten van Nederland en de Vereniging Hogescholen over hoe zij omgaan met dit spanningsveld.

VVD’er Van der Woude diende eerder een motie in voor onderzoek of zelfcensuur en beperking van diversiteit van perspectieven een rol spelen in wetenschap en hoger onderwijs. Dijkgraaf antwoordt  eerst twee lopende onderzoeken af te wachten.

- Advertentie -