20.4 C
Amsterdam

Onderwijsministerie: voorlopig geen nieuwe islamitische middelbare school

Lees meer

Alle initiatieven voor islamitische middelbare scholen zijn door het ministerie van Onderwijs afgekeurd. Dat blijkt uit een brief die minister Dennis Wiersma gisteren stuurde naar de Tweede Kamer.

Vorige zomer ging een onderwijswet in die meer ruimte voor nieuwe bijzondere scholen beloofde. De drempels voor het aanvragen van zo’n nieuwe school zijn verlaagd. Er dongen dit jaar daarom meer initiatieven mee dan ooit. Maar vrijwel alle middelbare schoolinitiatieven, waaronder alle islamitische, vinden geen doorgang.

Nederland kent op dit moment twee islamitische middelbare scholen: het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam en het Avicenna College in Rotterdam. Veel initiatieven zagen dus een gat in de markt.

Scholen in Den Haag, Utrecht en Schiedam haalden genoeg handtekeningen van ouders, maar haalden de kwaliteitstoets van de inspectie niet. In Amsterdam zijn zelfs twee islamitische middelbare scholen afgeschoten.

Grote breekpunt is vooral het gebrek aan kwaliteit van het burgerschapsonderwijs, schrijft minister Wiersma. In het basisonderwijs zijn er hapklare pakketten voor, maar in het middelbaar onderwijs niet.

Wat betreft de 37 aanvragen voor basisscholen is het dan ook een ander verhaal: die zijn bijna allemaal gehonoreerd. Van de tien islamitische aanvragen mogen er negen starten.

- Advertentie -