6.3 C
Amsterdam

Studie: Arabische landen worden minder religieus

Lees meer

Uit onderzoek door de Britse zender BBC blijkt dat steeds meer inwoners van Arabische landen zich niet langer vroom moslim noemen. Tussen 2013 en 2019 is dit aantal gegroeid van acht naar dertien procent.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de meeste ondervraagden geen problemen hebben met een vrouw als president, maar dat in het gezin de man wel de baas moet zijn. Ook de meeste vrouwelijke respondenten vinden dit. Verder blijkt dat Israël door de inwoners van Arabische landen nog steeds als de grootste bedreiging wordt gezien, dat ze Poetin prefereren boven Trump en dat Erdogan – wiens partij zondag nog de lokale verkiezingen in Istanbul verloor – heel populair is.

Tevens blijkt dat homoseksualiteit in de Arabische wereld nog steeds nauwelijks wordt geaccepteerd. Algerije, waar ongeveer een kwart van de bevolking homoseksualiteit accepteert, is het meest verdraagzaam. In Saoedi-Arabië en Jemen mochten deze vragen niet worden gesteld: daar staat op homoseksualiteit de doodstraf. De meeste respondenten keuren eerwraak af, al is dat meer geaccepteerd dan homoseksualiteit.

Veel respondenten overwegen om te emigreren. In Jordanië en in Marokko ligt het percentage het hoogst: boven de veertig procent. Zij willen trouwens niet allemaal naar Europa. Noord-Amerika en de Golstaten zijn ook populaire bestemmingen.

Meer dan vijfentwintigduizend respondenten uit tien Arabische landen en de Palestijnse gebieden deden mee aan het onderzoek.

- Advertentie -