14 C
Amsterdam

Onderzoek: Britse jongeren steeds vatbaarder voor rechtsextremisme

Lees meer

Volgens een onderzoek van het Britse antidiscriminatiebureau Hope Not Hate worden steeds meer Britse jongeren lid van extreemrechtse organisaties. Ook staan steeds meer jongeren hier positief tegenover.

Het onderzoek is gedaan onder tweeduizend jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud. Negen procent van de ondervraagden was positief over de activiteiten van extreemrechtse organisaties.

Uit het onderzoek blijkt ook dat degenen die sympathiseren met extreemrechts gedachtegoed met name laagopgeleide witte mannen uit de armere gezinnen zijn.

Populair onder deze jongeren zijn de extreemrechtse activist Tommy Robinson en commentator Paul Joseph Watson van de complotsite Infowars.

‘Hoewel het aantal jongeren dat zich aangetrokken voelt tot extreemrechts terrorisme natuurlijk nog steeds klein is, is er de afgelopen jaren zonder twijfel een sterke stijging geweest’, zegt Hope Not Hate. ‘Dit weerspiegelt hoogstwaarschijnlijk een toenemende belangstelling voor rechtsextremisme onder een klein, maar niet langer onbeduidend deel van de jongeren.’

‘Het feit dat dit rapport laat zien dat jonge mensen online toegang hebben tot extreme inhoud, denken dat politiek geweld acceptabel is en eerder geneigd zijn te geloven in samenzweringstheorieën die zijn geworteld in racisme, anti-immigratieretoriek, antisemitisme en islamofobie, zou mensen wakker moeten schudden’, reageert de Britse studentenunie.

- Advertentie -