16.7 C
Amsterdam

Onderzoek: EU-grenswacht Frontex systematisch betrokken bij pushbacks

Lees meer

Volgens nieuw internationaal onderzoek was EU-grenswacht Frontex tussen maart 2020 en september 2021 betrokken bij het illegaal terugduwen van ten minste 957 asielzoekers in de Egeïsche Zee.

Frontex wordt al langer ervan beschuldigd Griekenland te helpen migranten illegaal terug te duwen naar Turkije. Maar de organisatie ontkende altijd. Nu heeft een gezamenlijk onderzoek door Lighthouse Reports, der Spiegel, SRF Rundschau, Republik en Le Monde de betrokkenheid van Frontex bij de pushbacks onthuld.

Volgens het onderzoek knoeit Frontex met de eigen database. Zo werden zo’n vijftig asielzoekers vanaf het Griekse eiland Lesbos teruggestuurd op zee, waar de Turkse kustwacht ze vond. Maar de zaak werd door Frontex geregistreerd alsof ze al eerder door de Turkse kustwacht waren tegengehouden. Frontex labelde minstens 145 van dit soort voorvallen verkeerd, aldus het onderzoek.

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik roept nu op tot opschorting van de operaties van Frontex in Griekenland. ‘We hebben zoveel geloofwaardige rapporten van autoriteiten zoals de VN en de Europese Raad, die allemaal zeggen dat pushbacks systematisch zijn. Er moet meer worden gedaan, anders word je onderdeel van de schendingen en medeplichtig – en dit is het probleem waarmee Frontex wordt geconfronteerd.’

- Advertentie -