17.3 C
Amsterdam

Onderzoek: extreemrechtse theorie over ‘omvolking’ wint terrein

Lees meer

De extreemrechtse ideologie van Christchurch-moordenaar Brenton Tarrant doordringt het politieke discours, blijkt uit onderzoek door het Britse Institute for Strategic Dialogue (ISD).

Het ISD-rapport waarschuwt voor blank-nationalistische ideeën die haat en geweld tegen minderheden propageren. Deze extreme ideologie dringt massaal social media binnen en is wereldwijd van invloed op de politiek, aldus het ISD.

Het instituut stelt dat vooral mainstream-platforms als Facebook, Twitter en Youtube worden ingezet om haatdragende inhoud in de vorm van memes, vervormde statistieken en pseudowetenschap te delen. Zo is het aantal tweets dat het woord ‘remigratie’ bevat gestegen van 66.000 in 2014 naar 150.000 in 2018. Daarnaast vindt er ook radicalisering plaats op censuurvrije platforms als 8chan, het sociale medium Gab.ai en gecodeerde chatkanalen.

Georganiseerde extreemrechtse netwerken zijn uit op een samenzwering bekend onder de naam ‘Great Replacement’, ontstaan in Frankrijk in 2014. Deze netwerken zijn bang voor een ‘witte genocide’ door migratie en geweld.  Het aantal Twitterverwijzingen naar deze theorie zijn in vier jaar tijd verdubbeld naar 1,5 miljoen.

Het ISD stelt dat ook op het politieke wereldtoneel deze blank-nationalistische ideologie zichtbaar word, door figuren als de Amerikaanse president Donald Trump, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini en Bjorn Höcke van Alternative für Deutschland (AfD).

De onderzoekers noemen de resultaten zorgwekkend: ‘Het is schokkend te zien in hoeverre extreemrechtse concepten als de ‘Great Replacement’-theorie en de oproepen tot remigratie het politieke discours zijn binnengedrongen en worden geraadpleegd door politici die staten leiden en in het parlement zitten.’

Sinds Brenton Tarrant – de schutter van de aanslagen in het Nieuws-Zeelandse Christchurch, waarbij 51 mensen omkwamen – de ‘Great Replacement’ noemde in zijn verklaring, is er veel aandacht voor dit gedachtegoed en de mogelijke gevolgen.

- Advertentie -