16.3 C
Amsterdam

Onderzoek: ‘kleurenblindheid’ houdt racisme juist in stand

Lees meer

Het idee ‘kleurenblind’ te zijn, dus verschillen in huidskleur ‘niet zien’. Klinkt misschien nobel, maar dit houdt juist structureel racisme in stand en kan het zelfs versterken. Dat concludeert onderzoek door een universiteit in de Amerikaanse staat Illinois, meldt het Amerikaanse blad Forbes.

Het gaat om een meta-analyse van studies naar kleurenblindheid tussen 1995 en 2019. Onderscheid werd gemaakt tussen een type kleurenblindheid waarbij men de raciale verschillen negeert om niet te polariseren en kleurenblindheid waarbij men structureel racisme simpelweg ontkent of minimaliseert.

De onderzoekers concluderen dat deze laatste vorm van kleurenblindheid zorgt voor meer racisme tegen mensen met een andere huidskleur. Ze zien ook dat mensen die structureel racisme ontkennen of minimaliseren eerder geneigd zijn om sociale ongelijkheid te accepteren en minder snel zich activistisch gedragen

Hoewel het eerste ‘niet-polariserende’ type kleurenblindheid niet leidt tot meer racisme, vinden de onderzoekers dit nog steeds een zorgwekkend fenomeen. De reden: het versterkt het idee dat mensen niet zoveel tegen racisme hoeven te doen.

- Advertentie -