21.4 C
Amsterdam

Onderzoek onder Amerikaanse Joden: antisemitisme steeds groter probleem

Lees meer

84 procent van de Amerikaanse Joden gelooft dat antisemitisme de laatste vijf jaar is toegenomen. Dat beweert het American Jewish Committee op basis van een enquête onder 1,283 Joodse volwassenen.

Meer dan een derde van de ondervraagden geeft aan persoonlijk slachtoffer te zijn geworden van antisemitisme. Ze vertellen te worden uitgescholden, vervelende mailtjes te krijgen of opgebeld te worden. Een vijfde van de ondervraagden heeft last van antisemitische aanvallen op het internet.

42 procent denkt dat het nu onveiliger is dan vijf jaar geleden. Een kwart van de ondervraagden mijdt om die reden bepaalde openbare plekken. Bijna een derde durft geen joodse religieuze kleding te dragen in het openbaar.

Amerikaanse Joden maken zich zorgen om extreemrechtse (88 procent), islamistische (85 procent) en extreemlinkse (bijna twee derde) figuren.

Bijna exact een jaar geleden, op 27 oktober, werd Amerika opgeschrikt door een antisemitische aanslag op een synagoge in Pittsburgh. Er vielen 11 doden. Aanslagpleger Robert Bowers had op het extreemrechtse sociale medium Gab antisemitische berichten gepost.

73 procent van de ondervraagden vindt dat de Amerikaanse president Donald Trump niet genoeg doet tegen antisemitisme. 78 procent maakt zich zorgen om antisemitisme bij radicaal-rechtse politici, 36 procent om extreemlinkse politici.

De anti-Israëlische boycotbeweging BDS is volgens 35 procent van de ondervraagden antisemitisch. 47 procent stelt dat BDS antisemitische leden heeft. Volgens 84 procent van de ondervraagden is iemand een antisemiet als hij of zij het bestaansrecht van de staat Israël ontkent.

- Advertentie -