14.7 C
Amsterdam

Onderzoek: ruim 1 op 3 Nederlanders denkt negatief over moslims

Lees meer

Ruim een derde van de Nederlanders is negatief over moslims. Dit blijkt uit onderzoek door Hope Not Hate, een Britse NGO die zich inzet tegen discriminatie, onder 12.000 inwoners in acht Europese landen.

38 procent van de ondervraagde Nederlanders geeft aan negatief over moslims te denken. Slechts 18 procent van de Nederlanders denkt positief over moslims, aldus het rapport. De grootste groep geeft aan niet negatief of positief over moslims te denken.

Nederland benadert met deze cijfers het Europese gemiddelde, net als Duitsland, Frankrijk en Italië. In het Verenigd Koninkrijk zijn mensen veel minder negatief over moslims: 26 procent, terwijl in Hongarije meer dan de helft van de bevolking dat is.

Dit laatste heeft volgens het onderzoek te maken met de anti-migrantenretoriek van premier Viktor Orbán. In Hongarije is maar 0,4 procent van de bevolking moslim, een veel lager percentage dan in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

In Hongarije gelooft bijna de helft van de bevolking zelfs dat de ‘elites’ samenzweren tegen Europa door zo veel mogelijk immigranten naar binnen te laten. In Nederland gelooft ‘slechts’ 19 procent van de bevolking in deze theorie.

Hope Not Hate ziet dat uiterst rechtse actiegroepen in Nederland via provocerende acties aandacht van de media proberen te generen: bijvoorbeeld door het grillen van varkensvlees voor een moskee (door Pegida) en het bezetten van moskeedaken (door Identitair Verzet). Toch is de dreiging die vanuit deze groepen uitgaat klein, aldus het rapport. ‘Activistische groeperingen van uiterst rechts zijn klein, slecht georganiseerd en ruziën met elkaar.’

Het rapport uit zijn zorgen over Thierry Baudet van Forum voor Democratie, die zich volgens Hope Not Hate associeert met extreemrechts gedachtegoed en extreemrechtse mensen. Hetzelfde geldt voor Pegida-voorman Edwin Wagensveld, journalist Joost Niemöller en het anonieme account ‘Vizier Op Links’. Zij zijn de invloedrijkste twitteraars van uiterst rechts, aldus het rapport.

- Advertentie -