7.6 C
Amsterdam

Onderzoek: verzekeraars en pensioenfondsen nog steeds in wapenindustrie

Lees meer

Grote Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen zoals Allianz, Aegon, ABP en PFZW beleggen gezamenlijk 5,7 miljard euro in wapenbedrijven die wapens leveren aan ‘foute regimes’, zoals in Saudi-Arabië. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Pax en de Eerlijke Geldwijzer.

In het onderzoek is gekeken naar vijftien fabrikanten die wapensystemen leveren aan landen waar ‘het risico fors is’ dat het oorlogsrecht of de mensenrechten worden geschonden. Vrijwel al deze bedrijven, waaronder Boeing, Leonardo en General Electric, leveren wapensystemen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze landen zijn al meer dan acht jaar betrokken zijn bij de oorlog in Jemen, waar meer dan 158.000 doden zijn gevallen, onder wie veel burgers. ‘Luchtaanvallen van een coalitie van landen onder leiding van Saoedi-Arabië raakten bijvoorbeeld bruiloften en drukke marktplaatsen’, staat in het onderzoek.

Amnesty International reageert verbolgen op sociale media. ‘En toch blijven onze verzekeraars en pensioenfondsen investeren in deze bedrijven,’ foetert de mensenrechtenorganisatie. Oxfam Novib gaat een stapje verder en spreekt de Nederlander direct aan. ‘Jouw geld voedt conflicten met vele burgerslachtoffers’, schrijven zij op X, voorheen Twitter, en roepen mensen op om een klacht in te dienen.

In het onderzoek zijn ook de verzekeraars en één pensioenfonds opgenomen die juist niet beleggen in de vijftien wapenbedrijven die zaken doen met foute regimes. Het gaat om ASR, CZ, De Goudse, DSW, Klaverblad, Menzis, ONVZ , Univé, Unigarant, ZLM en Zorg en Zekerheid. Van de pensioenfondsen belegt alleen het fonds voor de uitzendbranche, StiPP, in géén van de vijftien wapenbedrijven.

- Advertentie -